Воскресенье, 19.05.2024, 15:18
Приветствую Вас User | RSS
Меню сайта
Категории раздела
'X' vs 'O'
Have Fun
Мини-чат
200
Наш опрос
Unde esti inregistrat?
Всего ответов: 12
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0


IP
Adobe Photoshop

Adobe Photoshop este un software folosit pentru editarea imaginilor digitale pe calculator, program produs şi distribuit de compania americană Adobe Systems şi care se se adresează în special profesioniştilor domeniului.

Date curente

Adobe Photoshop, aşa cum este cunoscut astăzi, este vârful de lance al gamei de produse software pentru editare de imagini digitale, fotografii, grafică pentru tipar, video şi web de pe piaţă. Photoshop este un program cu o interfaţă intuitivă şi care permite o multitudine extraordinară de modificări necesare în mod curent profesioniştilor şi nu numai: editări de luminozitate şi contrast, culoare, focalizare, aplicare de efecte pe imagine sau pe zone (selecţii), retuşare de imagini degradate, număr arbitrar de canale de culoare, suport de canale de culoare pe 8, 16 sau 32 biti, efecte third-party etc. Există situaţii specifice pentru un profesionist în domeniu când alte pachete duc la rezultate mai rapide, însă pentru prelucrări generale de imagine, întrucât furnizează instrumente solide, la standard industrial, Photoshop este efectiv indispensabil.

Alături de aplicaţia Photoshop (ajuns la versiunea CS4), este inclusă şi aplicaţia ImageReady, cu un impresionant set de instrumente Web pentru optimizarea şi previzualizarea imaginilor (dinamice sau statice), prelucrarea pachetelor de imagini cu ajutorul sistemului droplets-uri (mini-programe de tip drag and drop) şi realizarea imaginilor rollover (imagini ce îşi schimbă aspectul la trecerea cu mouse-ul peste), precum şi pentru realizarea de GIF-uri animate.

Istorie

Prima versiune a programului a fost distribuită în februarie 1990 de către fraţii Knoll, Thomas şi John.

Povestea începe cu tatăl lor, profesorul de liceu Glenn Knoll, pasionat de fotografie. Cei doi băieţi au ajuns cu timpul să aibă oarecare interese în domeniul în plus, atât Glenn cât şi cei doi copii au ajuns să fie pasionaţi de calculatoare încă din 1978 când au cumpărat un calculator produs de Apple Computer. În 1987 Thomas a cumpărat unul dintre modelele noi de Apple, un Apple Macintosh Plus, pentru a-l ajuta la scrierea lucrării de doctorat, "prelucrarea imaginilor digitale". Dezamăgit de faptul că nu putea afişa tonurile de gri din imagini, Thomas a început să scrie cod care să le simuleze pe afişaj. În vacanţa pe care au petrecut-o împreună, fratele său John a fost fascinat de rezultatele muncii lui Thomas în această privinţă, mai ales că aceste rutine semănau în mod izbitor cu uneltele de editare deja existente în programul Pixar - John lucra la Industrial Light and Magic. Acest interes comun s-a concretizat în decizia celor doi de a încerca să creeze un pachet grafic pentru calculatoare personale.

Prima versiune a rezultatului muncii celor doi fraţi se numea "Display"; încet-încet, datorită necesităţilor apărute pe parcurs, chiar această primă versiune includea import-export de diverse formate şi chiar corecţie gamma. În 1988 acest pachet a ajuns să se numească "ImagePro", şi cei doi au început să încerce să creeze o bază comercială pentru crearea unei afaceri: soţia lui Thomas deja aştepta un copil, iar el încă lucra cu fratele său la dezvoltarea acestui program în continuare personal. La începutul lui 1988, Thomas a decis să-şi mai acorde şase luni pentru a finaliza o versiune beta a acestui program înainte de a-şi căuta o slujbă, urmând ca John să-şi încerce apoi norocul în Silicon Valley pentru a-l vinde unei firme suficient de mari ca să asigure distribuţia şi dezvoltarea ulterioară. În general, companiile din Silicon Valley nu au fost foarte interesate de acest pachet: o singură companie, BarneyScan a arătat ceva interes şi a distribuit programul, deja numit "Photoshop", pe termen scurt, împreună cu scannerele lor, fără costuri suplimentare pentru clienţi. În total 200 de copii ale programului au fost distribuite în acest fel. Firma SuperMac a refuzat colaborarea cu cei doi fiindcă nu li s-a părut că Photoshop ar aduce ceva nou faţă de propriul lor program de editare, PixelPaint.

Abia în septembrie 1988 fraţii Knoll au reuşit să-şi atingă scopul: au trezit interesul firmei Adobe după o prezentare a programului şi acestora le-a plăcut. Au semnat un contract de licenţiere a Photoshop către Adobe, iar după încă zece luni de dezvoltare au apărut, în februarie 1990 Photoshop 1.0.

Thomas încă este implicat în proiectul Photoshop - n-a reuşit să-şi termine niciodată teza de doctorat. John şi-a continuat cariera la ILM, participând printre altele la proiecte mari ale acestora, incluzând părţi din proiectele Mission Impossible, Star Trek şi Star Wars. Glenn continuă să fie profesor.

Avantaje

Principalele elemente prin care Photshop se diferenţiază de aplicaţiile concurente şi prin care stabileşte noi standarde în industria prelucrării de imagini digitale sunt:

  • Selecţiile
  • Straturile (Layers)
  • Măştile (Masks)
  • Canalele (Channels)
  • Retuşarea
  • Optimizarea imaginilor pentru Web

Formate fişiere

Photoshop poate citi majoritatea fişierelor raster şi vector. De asemenea, are o serie de formate proprii:

  • PSD (abreviere pentru Photoshop Document). Acest format conţine o imagine ca un set de straturi (Layers), incluzând text, măşti (mask), informaţii despre opacitate, moduri de combinare (blend mode), canale de culoare, canale alfa (alpha), căi de tăiere (clipping path), setări duotone precum şi alte elemente specifice Photoshop. Acesta este un format popular şi des răspândit în rândul profesioniştilor, astfel că este compatibil şi cu unele aplicaţii concurente Photoshop.
  • PSB (denumit Large Document Format) este o versiune mai nouă a formatului PSD, conceput special pentru fişiere mai mari (2GB) sau cu o informaţie prezentă pe o suprafaţă definită de laturi mai mari de 30.000 de pixeli (suportă până la 300.000x300.000 pixeli).
  • PDD este un format mai puţin întâlnit, fiind asociat iniţial aplicaţiei Adobe PhotoDeluxe, astăzi (după 2002) compatibil doar cu aplicaţiile Adobe Photoshop sau Adobe Photoshop Elements.

Ultimele instrumente

  • Camera RAW: Instrumentul oferă acces rapid şi facil la imaginile tip RAW produse de majoritatea camerelor foto digitale profesionale şi de mijloc. Camera RAW se foloseşte de toate detaliile acestor fişiere pentru a obţine un control total asupra aspectului imaginii, fără a modifica fişierul în sine.
  • Adobe Bridge: Un browser complex, de ultimă generaţie, ce simplifică gestionarea fişierelor, poate procesa mai multe fişiere de tip RAW în acelaşi timp şi pune la dispoziţia utilizatorului informaţia metadata de tip EXIF etc.
  • Multitasking: Adobe introduce posibilitatea de a folosi toate aplicaţiile sale din suita "Creative suite 2" în sistem multitasking.
  • Suport High Dynamic Range (HDR) pe 32 biţi: Creează şi editează imagini pe 32 biţi, sau combină cadre fotografice de expuneri diferite într-una ce include valorile ideale de la cele mai intense umbre până la cele mai puternice zone de lumină.
  • Shadow/Highlight: Îmbunătăţeşte contrastul fotografiilor subexpuse sau supraexpuse, inclusiv imagini CMYK, păstrând în continuare echilibrul vizual al imaginii.
  • Vanishing Point: Oferă posibilitatea de a clona, picta sau lipi elemente ce automat se transpun în perspectiva obiectelor din imagine.
  • Image Warp: Capacitatea de a deforma imaginile plane după o matrice uşor editabilă, folosind mouse-ul.
  • Corectarea deformărilor cauzate de lentile: Lens Distort corectează cu uşurinţă efectele obişnuite date de lentilele aparatelor foto precum cele cilindrice, sferice, tip pâlnie, "efectul de vignetă" (funcţie de poziţionarea faţă de lumină, colţurile fotografiilor sunt fie întunecate, fie luminate în contrast cu restul fotografiei) sau aberaţiile cromatice.
  • Personalizarea aplicaţiei:Posibilitatea de a personaliza orice scurtătură sau chiar funcţiile din meniul aplicaţiei şi posibilitatea de a salva modificările pentru fiecare mod de lucru în parte.
  • Control îmbunătăţit al straturilor (layers): capacitatea de a selecta mai multe straturi în acelaşi timp.
  • Smart objects: abilitatea de a deforma, redeforma şi a reveni la starea iniţială a obiectelor fără a pierde din calitate.



Форма входа
Привет: User

Группа: 0
IP:
3.21.236.231
Новых ЛС:
0
Время: 15:18






Clock
Календарь
«  Май 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Admin

Themistercips


Noutati
1.Au fost modifikate Poll si sa deskis o tema noua pe forum: SMS si Ridicati Dispozitia
Поиск
Expediaza SMS

Expediaza SMS
СМС СМС
Наша Кнопка


код кнопки:

Друзья сайта
  • BitTorrent Tracker Moldova
  • Поиск одноклассников, однокурсников...
  • Почтовая Служба
  • Cips Test Site
  • Totul pentru Shcoala




  • WMmail.ru - сервис почтовых рассылок

    Copyright Cips & G.V Team © 2024